Kukkaterapeuttisen uutteen valmistaminen

Juuri nyt on ihana aika valmistaa kukkaterapeuttisia uutteita. Kukat kukkivat kaikkialla ja luonnon maaginen voima on läsnä. Olen kirjoittanut kukkauutteita aiemmin tässä blogikirjoituksessa. Usein sanon että kukkaterapia on kehittynyttä lääketiedettä, se on hyvin lempeää ja samalla voimallista. Varsinkin tukihoitona muiden hoitomuotojen rinnalla kukkaterapia edistää ihmisen muutosprosessia. Kukkaterapiaan voi tutustua valmistamalla itse kukkauutetta omasta lempikasvistaan. Kuka tahansa voi valmistaa kukkauutetta, tarvitset vain kukkia, vettä, ja valoa, sekä lasisen astian, pipettipulloja ja alkoholia uutteen säilöntään.

Kukkaterapeuttiset uutteet ovat veden, valon ja kukkien avulla valmistettuja värähtelylääkkeitä. Valmiissa uutteessa on vain hienojakoinen, energeettinen jälki kasvin olemuksesta. Homeopatiaa on verrattu usein kukkaterapiaan, sillä niissä on samankaltaisuutta. Homeopaattiset uutteet kuitenkin laimennetaan jopa tuhatkertaisesti, kun taas kukkaterapeuttiset uutteet vain kahdesti tai kolmesti. Homeopatialla hoidetaan myös selkeämmin kehollisia sairauden tiloja, kun kukkaterapialla hoidetaan enemmänkin henkisiä, emotionaalisia ja psyykkisiä tiloja. Lähestymistapa on siis hieman erilainen. Kukkaterapeuttiset uutteet eroavat myös paljonkin tinktuuroista, joissa kasvin lääkinnällinen potentiaali on uutettu alkoholiin. Tinktuurat vaikuttavat lääkkeiden tavoin oireisiin, kuten unettomuuteen tai flunssa oireisiin. Kukkaterapeuttiset uutteet eivät myöskään ole sama asia kuin eteeriset öljyt, eikä niissä ole kasvin tuoksua. Ne ovat hienovaraisia ja energeettisiä uutteita.

Kukkaterapian kehitti englantilainen lääkäri ja bakteriologi Edward Bach (1886- 1936). Lääkärin uransa aikana hän tutki mm. suolistobakteereita ja niiden yhteyttä sairauden syntyyn. Jo silloin hän havaitsi että mieliala ja tunteet ovat suuri tekijä sairauksien ilmenemisessä. Hän sairastui itse 1917 pitkälle edenneeseen suolistosyöpään, ja hänelle annettiin vain kolme kuukautta elinaikaa. Bach tunsi kuitenkin elämänvoiman vahvana, ja halusi oppia vaalimaan tätä voimaa ihmisessä. Hän päätti muuttaa Walesin nummille elämään, ja siellä alkoi kehittää ensimmäisiä kukkaterapeuttisia uutteita. Aluksi hän kokeili käyttää kasveja fytoterapeuttisina uutteina, mutta koska ne eivät auttaneet toivotulla tavalla, hän kehitti oman metodin, jolla kasvin energian sai talteen veden ja auringonvalon avulla. Ensimmäinen uute, jonka hän kehitti oli “impatiens”, joka auttoi häntä kärsimättömyyteen, ja seuraava oli “mimulus”, joka auttoi pelkoon. Seuraavan neljän vuoden aikana yhdessä kumppaninsa kanssa he löysivät ensimmäiset 19 uutetta, ja seuraavassa puolessatoista vuodessa he löysivät seuraavat 19 uutetta. Näin syntyi 38 uutteen sarja, jotka kattavat kaikki negatiiviset tunnetilat. Bach kuoli täyttäen elämäntehtävänsä lähes kaksikymmentä vuotta sairastumisestaan. Bachin kukkaterapiassa mielenkiintoista on se, että kasvit löydettiin täysin intuitiivisesti, henkisen yhteyden kautta- ei niinkään tieteellisiä metodeja käyttäen. 

Kukkauutteen valmistaminen

Valmista kkukkauute siitä kukasta, mikä saa sydämesi säteilemään, ja ilahduttaa sinua olemuksellaan. Se kukka, joka eniten kutsuu sinua luokseen on hyvä valinta. Sinun ei tarvitse tietää välttämättä niin paljon kasvista etukäteen, oma intuitio johdattaa kyllä oikean kasvin äärelle ja voit tutkia kasvia lisää myöhemmin.

Kukkauutteen valmistamiseen tarvitset:

 • Kirkas lasi, tai kristallikulho
 • vettä
 • kukkia kasvista/ tai kukan
 • alkoholia uutteen säilömiseen (esim brandy)
 • pipetti pulloja 2-3 kpl
 • tarrapaperia pullojen etiketteihin
 1. Mene luontoon missä kukat kukkivat. Istu hiljaa kukkien äärelle ja virittäydy sydämesi tietoisuuteen. Tunne sydämesi kautta yhteys kasveihin, ja kysy niiltä lupaa valmistaa kukkaterapeuttinen uutos. Hiljenny kuuntelemaan kukkien vastausta. Tarkkaile pölyttäjiä ja miten kasvit liikkuvat tuulessa, näetkö mitään erityistä? Riittää että tunnet sydämessäsi kasvin vastauksen.
 2. Anna kasville vastalahjaksi jotain, esimerkiksi ripottele kuivattua yrttiä sen juurelle, laula sille laulu, aseta jokin kivi sen juurelle. Mutta älä tietenkään anna mitään luontoon kuulumatonta.
 3. Tuo paikalle vesikulho ja poimi muutama kukinto veden pinnalle. Voit poimia kukat käsin tai saksilla. Jätä vesikulho auringonvaloon muutamaksi tunniksi. (On mahdollista tehdä kukkaterapeuttisia uutteita myös kuun ja tähtien valossa). Jos sinulla on mahdollista käyttää lähdevettä, suosittelen sitä. Mutta mikä tahansa vesi kelpaa, anna vedelle myös oma kiitoksesi ja siunauksesi, niin uutteessa tulee parempi.
 4. Pullota valmis uute: Ensimmäiseksi valmista Emo uute, josta tehdään varsinainen kukkauute. Emo pulloon laita ½ alkoholia ja ½ kukkavettä. Ravistele pulloa, merkitse se etiketillä jossa lukee kasvin nimi, emo uute ja päivämäärä. Emouute on vain kukkaterapeuttisten uutteiden valmistamista varten, sitä ei koskaan käytetä sellaisenaan. 

Seuraavaksi valmista varastopullo- eli varsinainen kukkauutos. Ota emo-pullosta 1-7 tippaa ja tiputa ne tyhjän pipettipullon pohjalle. Kaada päälle alkoholia pullon täydeltä. Merkitse pullo etiketillä, jossa lukee kasvin nimi ja varastopullo. Varastopullosta voi käyttää kukkauutetta suoraan, mutta siitä voi myös tehdä käyttöpullon, joka toimii kukkauute kuurina.

 Käyttöpullo valmistetaan niin, että pullo kaadetaan lähes täyteen vettä, päälle tiputetaan 1-7 tippaa varastopullosta, ja hieman alkoholia lisätään säilyvyyden parantamiseksi. käyttöpullo säilyy n. 2 viikkoa – 2 kk hyvänä.

 1. Lahjoita jäljelle jäänyt kukkavesi ulos puutarhaan kasveille tai puille, tai käytä se ritualisesti esimerkiksi kylpyvedessä.

Kukkauutteen käyttäminen

Kukkauutetta voi tiputtaa varasto pullosta esim 3 tippaa päivässä veden sekaan tai suoraan suuhun. Käyttöpullosta esim. 3 tippaa 3 kertaa päivässä. Tippoja voi käyttää tarvittaessa myös enemmän. Kukkauutteita voi tiputtaa suoraan iholle esimerkiksi akupisteisiin, tai intuitiivisesti johonkin kohtaan. Kukkauutteita voi laittaa myös pieneen suihkepulloon veden kanssa, josta tippoja suihkutetaan iholle. Uutteita voi lisätä myös kylpyvesiin ja kiitoslahjoihin, niillä voi aktivoida alttarin energiaa. Ne sopivat kaikkiin juomiin. Kukkauutteilla ei ole mitään haittavaikutuksia tai yhteisvaikutusta muiden lääkkeiden kanssa. Niitä voi turvallisesti käyttää lapsille ja vanhuksille, sekä lemmikeille. Kukkauutekuurin ajan voi olla hyödyllistä pitää päiväkirjaa siitä mitä oivalluksia syntyy, ja myös unia voi olla hyvä kirjoittaa ylös. Monesti kukkauute kuurin aikana unet vahvistuvat. Yleensä kukkauute kuuri on ohi kun tipat vain jäävät pois käytöstä, kun niitä on unohtanut ottaa useamman päivän ajan.

Toivottavasti nämä ohjeet inspiroivat sinua kukkaterapian maailmaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s