Kasvit tietäjän oppaina

Näin lapsena toistuvasti samaa unta. Unessa kävelen suuressa kauniissa puutarhassa, edelläni kävelee aikuinen nainen, jonka näen vain takaa päin. Kävelemme pitkin polkua, ja näen aina vain uusia kasveja, toinen toistaan mielenkiintoisempia. Myöhemmin olen seurannut tuota polkua, ja tutustunut elämäni vaiheissa erilaisiin kasveihin. Yhdistän selvästi tietyt kasvit tiettyihin elämäntilanteisiin: kuten männyn juurtumiseen ja vastuun ottamiseen omasta energiastaan, ja ruusun itsensä arvostamiseen ja rakastamiseen, sekä rajojen asettamiseen. Jokaisella kasvilla on kyky avata ovi uuteen tietoisuuteen, ja tuoda mukanaan oivalluksia ja syvempää näkemystä elämästä.

Metsätähdet tummassa kuusikossa saniaisten ja sammalten keskellä, metsämansikat kauan sitten lahonneen kannon päällä rönsyillen kuin keijupuutarhan istutukset, vanamot ja niiden ihmeellinen tuoksu samassa metsässä missä liito-oravat asuvat, vattumetsät, kirpeät puolukat, mustikat, pihlajat, kataja, koivut, mänty, suot, niityt ja metsät.

Lukemattomat muistot elämän varrella ovat yhteydessä kasveihin, jotka ovat olleet osana tapahtumien kenttää ja aistimusmaailmaa. Niiden tuoksut vievät erilaisiin aikoihin ja paikkoihin, joskus jopa edellisiin elämiin saakka. Kautta historian kasveja on käytetty monenlaisissa rituaaleissa ja seremonioissa. Näiden arkisten tai juhlallisen tapahtumien aikana tietoisuudentila herkemmin muuntuu luonnollisesti meditatiiviselle aallonpituudelle. Tällaisessa tilassa aivot ovat vastaanottavaiset oivalluksille ja uudelle tietoisuudelle, positiiviselle muutokselle. Kasvit ovat suuressa roolissa ihmisyyden polulla, jatkuvassa yhteistyössä ihmisen kanssa. Ne opettavat meitä olemaan vuorovaikutuksessa elinympäristömme kanssa. Tämä taito muuttuvassa maailmassamme on yhä tärkeämpi, se muistuttaa meitä siitä että olemme osa luontoa, emme millään tavalla erillinen sen mistään osasesta.

Suitsukkeet, yrteillä maustetut juomat, saunan yrtit ja vihdat, perinnehoidot, yrtti kylvyt, ja maaginen kasvien käyttäminen ovat kaikki kansanperinnettä, jota on hyödynnetty erilaisissa vuodenkierron juhlissa, siirtymäriiteissä ja arjen rituaaleissa. Meillä kaikilla on edelleen muistoja ja kokemuksia joistain tällaisista tapahtumista, sillä vaikka paljon perinteitä onkin unohtunut, yhteys niihin ei koskaan ole täysin katkennut. Meillä on elävä yhteys kasveihin, ne kulkevat rinnallamme alusta loppuun saakka.

Kasveilla on ihmeellinen kyky viedä meidät syvään läsnäolon tilaan. Tähän meidän ei tarvitse edes käyttää kasvia minkäänlaisena valmisteena. Riittää että olemme vain kasvin kanssa, sen kentässä. Nautimme sen seurasta ja läsnäolosta, kuin huomaamatta hermostomme rauhoittuu, tunnemme olevamme syvemmin omassa kehossamme, ja aistimme herkistyvät havaitsemaan kaiken kirkkaammin. Uskon että kasvien tietoisuus voi virrata suoraan ihmisen tietoisuuteen, jos ihminen on luonnollisessa avoimen vuorovaikutuksen ja vastaanottamisen tilassa.

Omaa sisäistä tietäjyyttään voi vahvistaa kasvien avulla. Tietäjyys on tietoiseksi tulemista, se on loputon matka jolla olemme kollektiivisesti ihmiskuntana. Tietäjyys on meidän yhteinen polkumme, jossa saamme loputtomasti mahdollisuuksia löytää rakkaus ja viisaus sydämestämme. Näitä mahdollisuuksia meille avautuu omien valintojemme ja toistemme kautta, mutta yhtälailla meitä ja tietoisuutemme kehitystä auttavat niin kasvi-, eläin-, kuin kivikuntakin.

Eckhart Tolle kirjoittaa näin:

Kun ihmisten tietoisuus kehittyi, kukat olivat todennäköisesti ensimmäinen asia, jota ihminen arvosti, vaikka ne eivät liittyneetkään hyötyyn ja sen kautta henkiinjäämiseen. Ne innoittivat lukemattomia taiteilijoita, runoilijoita, ja mystikkoja. Jeesus kehotti meitä mietiskelemään kukkia ja oppimaan niiltä elämisen taitoa. Buddhan kerrotaan pitäneen ”hiljaisen saarnan”, jonka aikana hän katsoi kiinteästi pitelemäänsä kukkaa. Hetken kuluttua yksi läsnä olevista, Mahakasyapa-niminen munkki, alkoi hymyillä. Hänen sanotaan olleen ainoa, joka ymmärsi saarnan. Tarun mukaan tuo hymy (eli oivaltaminen) siirtyi jälkipolville 28 peräkkäisen mestarin välityksellä ja siitä tuli paljon myöhemmin zeniläisyyden perusta.

Huomatessaan kukan ihanuuden ihminen voi havahtua edes hetkeksi kauneuteen, joka kuuluu oleellisesti hänen sisimpään olemukseensa, todelliseen luontoonsa. Ihmisen tietoisuuden tärkeimpiä hetkiä oli se, kun hän ensi kerran tajusi kukan kauneuden, johon luontaisesti liittyy iloa ja rakkautta. Kukat ovat sisimpämme korkeimman, pyhimmän ja pohjimmiltaan hahmottoman ilmaus muotona, vaikka emme sitä täysin tajuakaan. Varsinaista kasvia hetkellisemmät, hauraammat ja herkemmät kukinnot ovat ikään kuin sanansaattajia toisesta maailmasta, silta fyysisen muoto maailman ja hahmottoman välillä. Niiden tuoksu on vivahteikas ja miellyttävä. Se on myös häivähdys hengen maailmasta. Käyttämällä sanaa ’valaistuminen’ tavanomaista laajemmin voimme ajatella kukkia kasvien valaistumisena. ”

Ihmisinä meillä on luontainen kyky tunnistaa ne kasvit, jotka voivat auttaa meitä paranemaan ja voimaan hyvin. Meillä on täysin intuitiivinen yhteys kaikkeen elävään Maa-pallolla, sisäinen maailmamme heijastuu ulkoisen kautta, ja siten huomaamme juuri ne kasvit, jotka kuvastavat meille jotain itsestämme. Yksinkertaisesti: Tunnemme vetoa niihin kasveihin, jotka ovat meille parantavia. On tietenkin mielenkiintoista oppia tuntemaan kasvien kemiaa ja rohtokäyttö tapoja, mutta aivan yhtä tärkeää on osata luottaa intuitiiviseen kykyymme ymmärtää kasvin energiaa ja syvällisempää vaikutusta meihin. Tätä intuitiivista kasvien tuntemista ei tarvitse oppia, sillä se on meihin sisäänrakennettu ominaisuus, mutta voi olla hyödyllistä opetella aktivoimaan tätä intuitiivista kanavaa, jotta se vahvistuu. Länsimainen maailmankuva painottaa kovasti loogista ajattelua, joten sitä meille myös opetetaan koulussa. Kuitenkin aivan yhtä tärkeää ja oleellista on intuitiivisen aivopuoliskon aktivointi. Tasapaino syntyy näiden kahden aivopuoliskon yhteistyöstä.

Tietoista yhteyttä kasveihin voi harjoittaa kuka tahansa, riippumatta siitä missä asuu. Myös kaupungit ovat täynnä kasveja, vaikka niihin ei huomio ensin kiinnittyisikään. Olemme kasveihin yhteydessä myös fyysisen maailman ulkopuolella- unien ja muiden tasojen kautta. Alitajuntamme vastaanottaa informaatiota, jonka tietoinen mieli voi tulkita. Kasvit voivat tulla meidän luoksemme monessa eri muodossa; unien viestinä, tuoksuna, kuvana esimerkiksi postikortissa, taulussa, tai kankaan kuviona, ne voivat tulla myös valmisteena, ruokana, kukkaterapeuttisena uutteena. Luota synkroniaan ja intuitioon,kun kommunikoit luonnon elävien olentojen kanssa. Jos jokin kasvi toistuvasti tulee mieleesi ja näkökenttääsi- tee tarkempaa tuttavuutta kyseiseen kasviin. Tutki kasvin ominaisuuksia, signatuuria, väriä, kasvutapaa ja paikkaa, sekä sen käyttöä kansanperinteessä- kaikesta tästä voit saada ymmärrystä kasvin parantavasta energiasta. Luota myös omaan kykyysi tulkita kasvin viestiä juuri sinulle. Mikä kasvi näyttäytyy sinun sisäiselle tietäjällesi, ja mitä se sinulle heijastaa?

Tänä keväänä avautuu mahdollisuus kokoontua yhteen tämän aiheen äärelle. Pääsen pitämään Tietäjän yrtit– nimisen kurssin yhteistyössä Pielisen Tietäjäkeskuksen kanssa upeassa miljöössä Kestikievari Herranniemessä Vuonislahdessa.

Tietäjän yrtit viikonloppu-kurssilla lähestytään yrttejä ja niistä valmistettavia rohtoja tietäjän näkökulmasta. Tietäjälle kasvit ovat eläviä henkiä, joista jokaisella on omanlaisensa luonne ja voima. Tietäjä kuuntelee ja tutkii avoimesti ympärillään olevia kasveja ja suhtautuu niihin suurella kunnioituksella. Kurssin aikana käytämme erilaisia tietäjän työkaluja kasvien kanssa kommunikointiin, lisäksi tutustumme myös erityisesti tietoisuuden, mielen ja sydämen kasveihin, suojeleviin kasveihin, sekä puihin tietäjän oppaina.

Ennen kaikkea tietäjälle tärkeimpiä ovat hänen omat voimakasvinsa, sekä kommunikointi kasvien henkien kanssa mm parannustyötä tehtäessä. Kurssin aikana otamme selvää omista tällä hetkellä tärkeistä kasvi- henkioppaista, ja työskentelemme niiden ohjauksessa. Tietäjä käyttää apunaan unennäköä ja alitajunnan viestien tulkitsemista kaikessa luonnon kanssa tapahtuvassa vuoropuhelussa. Kasvit ilmestyvät tietäjän polulle monin erilaisin tavoin. Kurssilla saat ohjausta alitajunnan ja intuition käyttämiseen yrttien parantavien voimien tunnistamisessa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan tutustumaan kasveihin ehkäpä kokonaan uudesta perspektiivistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s