Ekologiset kodin siivousaineet

Olen pitänyt tuon otsikon nimistä kurssia Joensuun kansalaisopistolla viime vuoden syksystä (muistaakseni). En kuitenkaan ennätä noita kursseja kauheasti pitämään, joten ajattelin jakaa tänne kaikki hyväksi havaitsemani kodin siivousaine reseptit.  Pienillä arkisilla teoilla ja valinnoilla on suuri merkitys, etenkin kun monet ihmiset valitsevat yhä ekologisempia vaihtoehtoja arkeensa.

Itse herkistyin todella paljon seitsemän vuotta sitten, kun odotin ensimmäistä lastani. Haistoin kaikki hajut vähintään kymmenkertaisina normaaliin verrattuna, enkä voinut käyttää mitään tuotteita, jotka sisälsivät hajusteita. Jouduin lopettamaan myös eteeristen öljyjen käytön, koska ihoni reagoi niihin ja ne tuntuivat liian voimakkailta. Aloin kehitellä hiljalleen omia versioita kosmetiikka tuotteisiin ja siivousaineisiin. Olin oppinut tekemään saippuaa, ja jatkoin sen tekemistä itse. Noihin aikoihin tein myös voiteita ensimmäisiä kertoja. Aloin todella kyseenalaistaa, miksi ihmeessä pitää myrkyttää oman kotinsa ilma, vaatteet, iho, luonto jne.. ja mietin voisiko tällä olla yhteyttä sairauksiin ja allergioihin.

Meille myydään tuotteita mielikuvien avulla, ajattelemme vaikkapa ettei tule puhdasta ellei käytetä hirvittävän vahvoja pesuaineita jotka vaahtoavat ja haisevat voimakkaalle. Puhdistamisessa on kuitenkin kyse yksinkertaisesta kemiasta: esim emäksinen (saippua) irrottaa likaa ja rasvaa.  Nuo mielikuvat on syytä purkaa ja alkaa käyttämään maalaisjärkeä ja omia aivoja. Noihin tuotteisiin uppoaa rahaa, ja sen lisäksi voimme vaarantaa oman terveytemme ja luontomme puhtauden kun kaadamme viemärist alas ties mitä liuoksia, joka ikinen päivä.

SIIVOUSKOMERO- MITÄ TARVITAAN SIIVOUKSEEN

  • Etikkaa, poistaa kalkkisostumia, kirkastaa lasit (esim ikkuna), voi käyttää rasvatahroihin, pyykin huuhteluaineena, poistaa ja neutraloi hajuja, pehmentää pyykkiä, huoltaa myös pesukonetta.
  • Ruokasoodaa erinomainen siivousaine, poistaa likaa ja rasvaa, neutraloi ja poistaa hajuja, kiillottaa teräs- ja metallipintoja, uunin ja hellan pesuun jne..
  • Palasaippuaa Saippuaa voi raastaa yleispuhdistusaine-suihkepulloon, käyttää pyykinpesuaineiden raaka-aineena, käyttää käsitiskiaineena, käsisaippuana jne.. Palasaippoissa kannattaa suosia palmuöljyttömiä vaihtoehtoja. Saippuaa on helppo tehdä myös itse kotona kylmämenetelmällä. Saippuan teossa voidaan hyödyntää ns jäterasvoja kuten eläinrasvoja ja paistorasvaa.
  • Rättejä Rättejä ei kannata ostaa uutena, vanhoista kuluneista tekstiileistä kuten pyyhkeistä saa oivallisia siivousrättejä. Käsityötaitoinen voi myös virkata tai neuloa kivoja rättejä ja pesusieniä itse.
  • Luonnon materiaaleista valmisetettuja pesuharjoja jätä muoviset ostamatta, ne kuluvat nopeammin ja niistä jää jätettä, joka ei koskaan häviä mihinkän. Puusta ja luonnonharjaksista valmistetut siivousharjat saa hävitettyä kun ne tulevat tiensä päähän, lisäksi ne ovat huomattavasti esteettisempiä ja mukavampia käyttää.
  • Lasipurkkeja omien siivousaineiden säilytykseen
  • Emalisankoja
  • Sumutinpulloja, joita voi täyttää uudelleen.
  • Tehdasvalmisteista ekopesuainetta Välillä voi olla tarve käyttää jotain tehokkaampaa tehdasvalmisteista ainetta esim tahran poistoon tai likaisemman paikan siivoukseen.
  • Eteeristä öljyä Antibakteerista eteeristä öljyä voi käyttää siivouksessa teho-aineena. Ne sopivat myös tuholaistorjuntaan. Käytä eteerisiä öljyjä kuitenkin harkiten ja säilytä ne lasten ulottumattomissa, ne ovat vahvoja aineita.

On järkevää hankkia kerralla suuria määriä hyvin säilyviä raaka-aineita kuten etikkaa ja ruokasoodaa.  Suosi aina kierrätettäviä pakkausmateriaaleja, kun se on mahdollista. Käy läpi kodin kosmetiikka- ja pesuaine tuotteet ja mieti tarvitsetko oikeasti niitä kaikkia. Katso millaisia varoitusmerkintöjä ja ainesosia tuotteet sisältävät.

IMG_20190403_150933

RESEPTIT

PYYKINPESU JAUHE

1/3 palasaippuaa

2/3 ruokasoodaa

Raasta palasaippuaa raastimen pienemmällä raastinpäällä. Sekoita ruokasooda ja palasaippua jauheeksi ja laita lasipurkkiin. Annostele n. 1 ruokalusikallinen normaalikokoiseen pesukoneeseen. Itse laitan pyykinpesuaineen koneen sisälle esim parittoman sukan sisään.

IMG_20190524_115427

PYYKKIEN HUUHTELUAINE/ PYYKKIETIKKA

3/4 väkiviinietikkaa

1/4 vettä

+ jos haluat tuoksua, lisää muutama tippa eteeristä öljyä.

Etikkaa voi käyttää myös laimentamattomana, ja lisätä suoraan pesukoneen huuhteluaine lokeroon. Etikka tekee pyykistä pehmeää ja hyväntuoksuista, etikan haju ei jää vaatteisiin. Etikkaa löytyy luonnollisella käymismenetelmällä valmistettua sekä etikka haposta valmistettua. Etikkaa kannattaa ostaa iso kanisteri kerrallaan, näin vältät turhaa pakkausmuovia, etikka säilyy pitkään.

YLEISPUHDISTUSAINE

2rkl hienoksi raastettua saippuaa

5rkl ruokasoodaa

+ halutessasi antibakteerista eteeristä öljyän. 5 tippaa esim. sitrusöljyt, teepuu, piparminttu, havupuuöljyt

Sekoita saippuaraaste ja ruokasooda, valmista näiden seosta ainakin sen verran että tyhjän sumutinpulon pohja peittyy kokonaan. Lisää lämmintä vettä n. 3/4 osaa pullon tilavuudesta, eli älä laita pulloa ihan täyteen vettä.  Käytä keittiön pintojen pesuun, kylpyhuoneen pesuun jne.

 

PESUPÄHKINÄT TAI SUOPAYRTTI PESUAINEENA

Tietyt kasvit sisältävät paljon saponiineja, tällöin niistä voi esim keittää pesuaine liuoksia. Pesupähkinät ovat varmasti monelle tuttu juttu, niiden ongelma on se että ne täytyy kuljettaa meille Suomeen toiselta puolelta maapalloa. Onneksi Suomesta löytyy jopa pesupähkinöitä paljon enemmän saponiineja sisältävä kasvi: Suopayrtti. Suopayrtti on vanha perenna, tyypillinen vanhojen talojen pihoissa, sen kaikkia osia voi käytää pesuaineena. Juuria voi esimerkiksi kuivattaa ja käyttä pesukoneessa pesupähkinöiden tapaan: muutama juurenpalanen pesupussiin ja kone pyörimään. Kasvin osista voi keittää myös liuosta, jota voi käyttää niin pyykinpesussa, kuin hiustenkin pesuun. Liuos ei vain säily kun muutaman päivän. Jos haluat tehdä kerralla enemmän liuosta, sitä voi pakastaa esim jääpalamuotteihin. Kuivattuna kasvin osat säilyvät hyvin.

IMG_20190403_150914

 

PALASAIPPUA TISKIAINEENA

Palasaippua on täydellinen käsitiskiaine, se on erittäin riittoisa ja tehokas. Palasaippua tarvitsee hyvän alustan tätä tarkoitusta varten, esimerkiksi savinen kippo, jossa on reikä pohjassa, ja aluslautanen (esim pieni laakea kukkaruukku) sopii hyvin. Tärkeää on että saippua pääsee kuivamaan, eikä ui vedessä.

Käytän saippuaa niin, että samalla kun tiskaan, pyöritän tiskiharjaa palasaippuassa ja otan tiskiainetta siten suoraan harjaan. Hyvin helppoa kun siihen tottuu. Nestemäisten tiskiaineiden ongelmia ovat mm se että ne sisältävät suurimmaksi osaksi vettä, joten ne myös kuluvat nopeaan, niistä jää jäljelle tyhjä muovipullo, usein niissä on voimakkaita hajusteita ja säilöntäaineita, jotka voivat vaikuttaa käsien ihoon ja hengitysteihin.

PALASAIPPUA KÄSIENPESUSSA

Nestemäisissä käsisaippuoissa on samat ongemat, mitä yllä luettelinkin nestemäisten astianpesuineiden kohdalla, niissä on hajusteita ja säilöntäaineta, ne kuluvat nopeasti ja niistä jää tyhjämuovipullo jätteeksi. Käsien iho kiittää, kun käytät hellävaraista käsisaippuaa käsienpesuun, kokeile vaikka! On suoranainen myytti että palasaippua olisi epähygieeninen, emäksisen saippuan pinnalla eivät baktreerit pysy elossa. Voit lukea lisää tästä ylen artikkelista. Oleellista on se, miten säilytät palasaippuaa. Saippuan pitää päästä kuivamaan, se ei saa lillua vesikipossa.

IMG_20190401_094433

Lisää reseptejä löytyy useista eri blogeista. Täällä on ohjeet mm konetiskitabletteihin ja vessan pesupommeihin. Itse vähentäisin huomattavasti eteeristen öljyjen määriä, mitä monissa ohjeissa neuvotaan laittamaan.

Omatekoiseen Tawashi- pesusineen löytyy ohje täältä Tämä on helppo tehdä ja aika ihana käytössä.

Neulottujen ja virkattujen tiskirättien ohjeita löytyy paljon tässä yksi versio, näitä on helppo keksiä omasta päästä myös. Tärkeää muistaa näiden siivousliinojen ja rättien kohdalla on pestä ne usein 60-90 asteessa, näin bakteerit kuolee, eivätkä jää muhimaan rätteihin.

Suuria määriä ruokasoodaa kerralla myy esimerkiksi tämä verkkokauppa

Iloisia ja ekologisia siivoushetkiä, toivottavasti joku löytää näistä resepteistä jotain itselleen sopivaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s