Herkkyys on voimavara

Herkkyys on lahja. Kyky tuntea ja aistia voimakkaasti on kykyä elää jokaisella solullaan. Erityisherkille ominaista on tunteminen, ja se on voimaa, jota harvoin opetetaan länsimaisessa yhteiskunnassa käyttämään hyödyksemme. Usein voimakkaasti tunteminen kääntyykin erityisherkkää vastaan. Tunteita yleisesti vähätellään, kun taas loogiseen ajatteluun luotetaan. Tämä asia on onneksi muuttumassa, ja tunteiden ilmaisua on alettu arvostaa. Todellisuudessa tunteet ovat tarkin kompassi, mitä meillä on kytössämme. Tunteet ovat sisäämme rakennettu järjestelmä, jonka ohjauksessa voimme aina tarkistaa suuntamme. Tunteet ovat osa kehollista viisautta, kehomme tunnistaa tarkasti milloin meillä on hyvä ja turvallinen olla, ja milloin jokin tekee olomme vaikeaksi. Kun erityisherkkä ihminen ottaa tunteidensa voiman tietoiseen käyttöön, ja alkaa vaalia sitä sisäisenä jalokivenä, elämä helpottuu, ja energiaa vapautuu huomattava määrä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon, että erityisherkillä on tärkeä ja kallisarvoinen tehtävä maan päällä. Se, miten kukin löytää tuon tehtävän, ja miten se kenelläkin ilmenee on varmasti hyvin yksilöllistä. Erityisherkät raivaavat usein polkua sinne, missä sitä ei vielä ole, joten tehtävä ei ole ollut helpoimmasta päästä, etenkän menneisyydessämme. Toivon että tässä ajassa, se olisi kokoajan helpompaa. Oma polku löytyy kuuntelemalla tuota herkkyytä, kehon viestejä. Herkkyys on juuri se asia, mitä planeettamme kaipaa ihmisiltä eniten, ja erityisherkkien rooli voi olla suunnannäyttäjä koko ihmiskunnalle. Maailma tarvitsee lisää empatiaa, ja ihmisiä jotka osaavat kommunikoida luonnon elävien olentojen kanssa. Erityisherkillä on herkempi hermosto kuin muilla, he ovat ikänkuin antenneja, jotka vaistoavat herkästi hienovaraisetkin vivahteet ja muutokset ympäristössä. Todennäköisesti menneiden aikojen yhteisössä, herkillä on ollut tärkeä rooli unennäkijänä ja viestien välitttäjänä ja heidän kokemuksensa on otettu vastaan merkkeinä ja varoituksina.

Hermosto on ihmisen sisäinen tiedonvälityksen järjerstelmä, joka reagoi sisältä ja ulkoa tuleviin signaaleihin ja auttaa sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin. Meillä on sympaattinen, ja parasympaattinen hermosto, sympaattisen hermoston aktivoituminen kuluttaa kehon energiavarastoja- kun taas parasympaattisen hermoston aktivoituminen lisää niitä. Ihmisten sympaattinen hermosto on kovasti ylikuormittunu tässä informaation ja ärsykkeiden täyteisessä maailmassamme, tämä voi olla juuri erityisherkille erityisen raskasta. Jokaisen olisi hyvä oppia hellimään hermostoaan, ja suoda itselleen rentouttavia lepohetkiä, erityisherkille on ensiarvoisen tärkeää saada parasympaattinen hermosto aktivoitumaan. Voit miettiä millaisessa ympäristössä hermosi lepäävät, millainen musiikki rauhoittaa aistejasi, millainen taide ruokkii sieluasi? Miten voit luoda itsellesi ympäristön, jossa voit pikemminkin nauttia kaikilla aisteillasi, kuin kuormittua ympäristön tuomasta ärsyketulvasta? Meidän ei tulisi joutua tilanteeseen, jossa päädymme turruttamaan aistejamme, mutta valitettavasti se on tälläkin hetkellä osa monen todellisuutta.

Tutkija Sylvi-Sanni Manninen eli paljon edellä omaa aikaansa ja tutki erityisherkkyyttä silloin kun kyseistä termiä ei ollut vielä edes olemassa. Hän kutsui erityisherkkiä väri-ihmisiksi. Mannisen teos ”Outolintu, erilainen- tutkimusraportti yliherkästä väri-ihmisestä muotojen yhteiskunnassa” on hyvin mielenkiintoinen teos, johon suosittelen tutustumaan. Mannisen ajattelu ja kokeilemat metodit olivat todella edistykselisiä. Sittemmin erityisherkkyydestä on kirjoittanut Elaine Aron, hän on työllään lisännyt valtavasti tietoisuutta erityisherkkyydestä. Elaine Aronin laatiman erityisherkkyystestin pääset tekemään tästä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koen että itselleni, oma erityisherkkyys on ollut vahva suunnannäyttäjä, mutta myös asia, jonka kanssa olen saanut kamppailla. Tunsin aina voimakkaasti etten voi kulkea ns perinteistä reittiä, enkä voida hyvin jos teen 8- 16 työpäiviä jonkun alaisuudessa, siispä en koskaan edes hakeutunut siihen maailmaan, se tuntui liian ahtaalta lokerolta, ja kehoni tuntuu rasittuvan jo pelkästä ajatuksesta. Oli ajoittain todella vaikeaa luottaa omaan sisäiseen tietoon, kun ympärillä olevat ihmiset ja yhteiskunnan normit sanoivat ihan muuta. Nyt en voisi olla enää varmempi siitä, että olen omalla tielläni ja kaikki tekemäni valinnat johdattivat minua oikeaan suuntaan. Raskaana oleminen vahvisti luontaista herkkyyttäni ja antoi tilaa ymmärtää miten elää tuosta herkkyydestä käsin. Olin jo ennen tuota aikaa sisäistnyt, että voin hyvin luonnossa, joten olin päättänyt asua luonnonläheisissä paikoissa kaupunkien sijaan. Tämän ymmärtäminen on auttanut itseäni paljon, ja antanut aikaa ja tilaa tutkia kasvien ihmeitä viimeisten 10 vuoden ajan. Vaikeimpia hetkiä ovat olleet ne, kun olen yrittänyt tukahduttaa herkkyyttäni tavalla tai toisella, kun olen yrittänyt olla kuuntelematta itseäni.

Tällä kirjoituksella haluan sanoa sinulle, herkälle ihmiselle, joka kamppailet tässä maailmassa: Kuuntele kehosi ja tunteittesi ohjausta, päästä irti kaikesta mitä ”pitäisi olla ja tehdä” ja antaudu herkkyytesi virtaan. Tuo virta tulee näyttämään vielä elämäntehtäväsi, sinun ei tarvitse kuin kuunnella, ja toimia niiden viestien pohjalta. Sinun lahjaasi tarvitaan tässä maailmassa. Aikasi tulee vielä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi konkreettisia apukeinoja hermoston rauhoittamiseen:

  • Kehon öljyäminen yrttiöljyillä. Kirjoitan tästä vielä lisää, mutta lyhyesti sanoen tämä on yksi nopeimpia ja tehokkaimpia keinoja aktivoida parasympaattinen hermosto. Öljyn levittäminen vaikkapa vain jalkoihin, tuo mahtavan rentoutumisen tunteen, öljyn vaikuttaessa suoraan hermostoon. On esimerkiksi helppoa nukahtaa kehon öljyämisen jälkeen. Suosittelen tekemään tämän myös erityisen stressaavissa elämäntilanteissa, voimakkaiden järkytysten jälkeisissä tiloissa, öljyäminen on tehokasta päivittäisenäkin harjoituksena
  • Rauhoittava yrttitee. Käytä lempeitä, hermostoa rauhoittavia kasveja yrttiteen muodossa. Teen nauttimisesta voi tehdä päivittäisen rituaalin, joka lisää huomattavasti hyvinvointia. Rauhoittavia yrttejä ovat mm. Ruusu, kamomilla, sitruunamelissa, kuolemattomuuden yrtti. Käytä lisäksi mineraalirikkaita yrttejä ravitsemaan kehoasi: Nokkonen, poimunlehti, vadelmanlehti ym.
  • Kukkaterapeuttiset uutteet. Erityisherkät kokevat herkemmin myös kukkaterapian tarjoaman hyödyn. Erityisen hyviä kukkaterapeuttisia uutteita erityisherkille ovat: Siankärsämö– vahvistaa auraa, jolloin ukoapäin tulevilla negatiivisilla ärsykkeillä ei ole niin suuri vaikutus ja mahdollisuus päästä häiritsemään. Orvokki– auttaa näkemään herkkyydessä voimaa, ja löytämään oman yksilöllisen lahjan, ja ilmaisemaan sitä ulospäin. Mesiangervo– sisäiseen levottomuuteen. Heinätähtimö- Auttaa loistamaan omassa herkkyydessä.
  • Ärsykkeiden vähentäminen. Voimakkaat äänet, säteily, sähkö, älylaitteet, taustamelu, voimakkaat tuoksut kuten pesuaineet, eteeriset öljyt ja muut liuottimet, hajusteet, tekokuituiset vaatteet, keinotekoiset ja myrkylliset rakennusmateriaalit, voimakkaat stimulantit, elimistöä kiihdyttävät ja kuormittavat ruoka-aineet, ahdistavat  ja painostavat ihmissuhteet…. Vai: rauhoittava, kaunis musiikki, laineen liplatus, paljain jaloin kävely, tuulen havina puiden lehdissä, kukkien kauneus, yllättävät kohtaamiset luonnossa eläinten kanssa, perhosen laskeutuminen nenänpäähän, metsän marjat, sielua hivelevä taide, luonnonmateriaalit kodissa, kirjan lukeminen, käsityön tekeminen, itsensä ruokkiminen luonnon antimilla, ruusun tuoksu, metsän tuoksu…. jne. Tee itsellesi lista, kirjoita toiselle paperille kaikki mikä tuntuu kuormittavalta, ota toinen paperi, jolle kirjoitat millä voisit korvata nuo kuormittavat asiat, sellaisia asioita jotka toisivat hyvää oloa ja mielenrauhaa. Ala hitaasti tehdä muutoksia tietoisesti arkeesi, jossa vähennät elämääsi kuormittavia asioita ja lisäät niiden tilalle asioita joista oikeasti nautit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s