Eteeriset öljyt- joka kodin liuottimet

 

Eteeristen öljyjen käytöstä on tullut todella suosittua tänä päivänä.  Mielestäni aiheesta on korkea aika kirjoittaa suomeksi myös kritiikkiä, ja haluan kertoa miksi en itse käytä kyseisiä ”öljyjä” juuri lainkaan.  ”Eteerinen öljy” on nimenä kovin markkinointihenkinen ja harhaanjohtava, sillä eteeriset öljyt eivät ole öljyjä vaan liuottimia- ”haihtuvia öljyjä”. Riippumatta niiden laadusta tai valmistajasta, jokaisen eteerisen öljyn vahvuus- ja vaikutus kehoomme on liuottimen tasoista. Voit miettiä tässä kohtaa, kuinka usein on terveellistä hengitellä liuottimia, ja mitä jatkuva altistuminen tekee sisäelimillemme etenkin maksalle ja munuaisille.  Laittaisitko liuottimia suoraan ihollesi? Vaikka nämä ”öljyt” olisivat kuinka luomulaatuisia ja puhtaasta maaperästä kasvaneista kasveista, ne sisältävät niin vahvoja aineita, että on kyseenalaista, onko niiden käytöstä enemmän haittaa vai hyötyä meidän herkkääkin herkemmälle keholle ja sen järjestelmille.

Käytin itse kovin huolettomasti eteerisiä öljyjä vielä muutama vuosi sitten. Mitä enemmän paneuduin yrttilääkintään ja kasveilla parantamiseen, sitä paremmin aloin ymmärtää kasvien voimaa ja voimakkuutta. Nopeasti aloin käsittää, miten vahvoja aineita eteeriset öljyt ovat. ja pikkuhiljaa jätin niiden käyttöä vähemmälle, kunnes lopetin niiden ”terapeuttisen” käytön kokonaan. Syitä on paljon.

Eteeriset öljyt ovat riski terveydellemme, mutta niiden tuotanto kuormittaa myös maata rajusti. Elämme sitä aikaa, että jokaisen tiedostavan ihmisen tulee ajatella Maa-planeettamme kestokykyä. Eteeriset öljyt eivät ole millään tavalla välttämättömiä meille.  Yhden öljypisaran tuottamiseen tarvitaan massiivinen määrä kasviainesta- tämän kasviaineksen tuottamiseen tarvitaan iso määrä maa-aluetta ja valtavasti vettä näiden kasvien kasteluun.  Meidän on todellakin aika lopettaa tämä yltiöpäinen luonnon raiskaaminen, ja tässä kohtaa jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

On kovin ristiriitaista, että henkilöt jotka markkinoivat yhteyttään ”äiti-maahan” ja mainostavat luonnonläheisyyttään, käyttävät eteerisiä öljyjä isona osana omien tuotteidensa sisällössä tai ovat mukana eteeristen öljyjen myynti-bisneksessä.  Tämä on tosin ymmärrettävää, sillä eteeristen öljyjen haitoista ei löydy paljon tietoa- etenkään suomen kielellä. Päinvastoin- nykymarkkinointi on mennyt siihen että öljyjä neuvotaan käyttämään päivittäin ja jopa sisäisesti. Tämä on todella vaarallinen ja huolestuttava suunta. Vaikka jokin firma olisikin kehitellyt sarjan sisäiseti käytettäviä öljyjä- tämä ei tee niistä turvallisia. En usko että laittaisit tipan tärpättiä vesilasiisi aamulla.

Eteerisiä öljyjä markkinoidaan luonnollisina- koska ne ovat peräisin kasveista. En tiedä mitä luonnollista niissä on, sillä luonnossa emme tule olemaan missään tekemisissä vastaavan vahvuisen aineen kanssa. Jos haluat olla luonnollinen, ja käyttää kasveja- siihen ei eteerisiä öljyjä tarvita. Tottakai, on työläämpää ja vie enemmän aikaa- kun alat keräillä kasveja, kenties istuttaa niitä ja opettelet tekemään omia uutoksia ja öljyjä. Yhden öljyn uuttumiseenkin voi mennä pari kuukautta. Onko nopea tie kuitenkaan aina paras? Elämme muutenkin aikakautta, jossa nopeus ja kiire tukahduttaa meitä ja kuormittaa hermostoamme. Jos voit tehdä jotain hitaammin ja lempeämmin, niin miksi ihmeessä et tekisi? Kun tutustut kasveihin henkilökohtaisesti- alat valmistaa niistä jotakin, luot elinvoimaisen yhteyden elävään luontoon ympärilläsi. Tämän prosessin eheyttävä vaikutus on uskomaton, ja jotain sellaista, mitä et tule kokemaan tiputellessasi eteerisestä öljypullosta tippoja ”yrttivoiteeseesi”.

IMG_20180617_180151
Ruusun tuoksu on huumaava!

Eteeristen öljyjen haitoille  alttiimpia ovat pienet lapset, eläimet, ja ihmiset, joiden elimistö on jo  valmiiksi heikentynyt jotenkin, sekä raskaana olevat. Tieteellistä näyttöä löytyy esim laventelin ja teepuun vaikutuksesta hormonihäiritsijöinä etenkin kehittyvillä lapsilla. Usein eteeristen öljyjen haitat huomaa vasta myöhemmin ja pitkäaikaisen käytön jälkeen. Mutta monille öljyt laukaisevat välittömiä oireita: pahoinvointia, päänsärkyä, migreeniä jopa pyörtymistä ja tajuttomuutta. Eteeriset öljyt kuormittavat etenkin maksaa ja munuaisia, tämä voi alkaa näkymään vasta muutaman vuoden päästä. Jos kehomme viestittää huonovointisuudella, kun haistamme eteeristä öljyä- miksi ihmeessä emme kuuntelisi viisasta kehoamme? Miksi ihmeessä ihmiset, joille kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää, ottavat tällaisia riskejä oman ja läheistensä terveyden kustannuksella?

Eteeristen öljyjen sisältämät aineet ovat kasvista haihtuvia ”öljyjä”, emme tiedä mikä tarkoitus näillä aineilla on kasville itselleen, tästä on kuitenkin erilaisia teorioita. Yksi on se, että nämä ovat kasvin omia ”torjunta-aineita” joilla se hyökkää mahdollisia uhkatekijöitä vastaan. Toisen teorian mukaan, tämä on kasvin keino hävittää itsestään kuona-aineita.  Näitä aineita on vain pieniä määriä itse kasvissa, sen takia kasviainesta tarvitaan suuret määrät eteeristen öljyjen tuotantoon. Eteeriset öljyt voivat olla hyvin antibakteerisia, jopa niin paljon että ne voivat vaikuttaa suolistomme bakteeritasapainoon. Jos välttelet tästä syystä antibiootteja, voit miettiä mitä jatkuva eteeristen öljyjen hengittely tekee suolistosi bakteerikannalle.

Ainoa varmasti täysin turvallinen tapa nauttia kasvien eteerisistä öljyistä, on nauttia niitä suoraan kasveista- uskon että ainoastaan silloin määrät ovat ihmiselle turvallisella asteella. Esimerkiksi kun kävelet havupuumetsässä hengität pieniä hiukkasia kasvien haihtuvia öljyjä. Kun haistat ruusua, tai rosmariinia, tai basilikaa. Yksi pisara piparmintun eteeristä öljyä vastaa reilusti yli sataa kupillista piparminttu teetä- pystyisitkö juomaan tuollaisen määrän tuntematta itseäsi sairaaksi?  Tai miltä tuntuisi upottaa itsesi kylpyyn, jossa on vastaava määrä piparminttua kasvina? Liian intensiivistä kenties?

Mutta näitä öljyjähän on käytetty tuhansia vuosia? Egyptissä ja arabimaissa on kehitetty tekniikoita valmistaa hyvin vahvoja aromaattisia öljyjä jo tuhansia vuosia sitten. Nämä öljyt eivät kuitenkaan olleet jokapäiväisessä käytössä. Niitä käytettiin rituaaleissa ja muissa erikoistilaisuuksissa. Muumioiden palsamoinnissa mm. Eivätkä nämä öljyt olleet kuin vain hyvin rikkaiden etuoikeus (jota ne itseasiassa ovat tänäkin päivänä). Todennäköisesti tuonaikaiset öljyt eivät olleet vahvuudeltaan myöskään samaa luokkaa kuin tämän päivän eteeriset öljyt. Huolestuttavaa on, että monella on kotonaan eteeristen öljyjen arsenaali, ja jopa päivittäisessä käytössä, niitä on helppo ostaa, ja helppo lutrata aivan liian suuria määriä. Ja etenkin ilman minkäänlaista koulutusta aiheesta, niillä itsensä ja läheisten ”hoitaminen” on mielestäni arveluttavaa.

Kuten alussa kerroin olen, itsekin käyttänyt eteerisiä öljyjä, lisännyt niitä tuotteisiini, hajustanut saippuoita, käyttänyt tuoksulampuissa jne. Olen altistunut etenkin pitämilläni saippua kursseilla eteerisille öljyille, kun useat oppilaat laittavat jokainen useita tippoja hajusteeksi saippuoihinsa. Olen jo aikoja sitten lopettanut kotona eteeristen öljyjen käytön, mutta saippuakurssilaisille olen antanut kurssilaisten käyttöön eteerisiä öljyjä. Olen huomannut että, se huono olo, mikä seuraa näitä kursseja, jatkuu aina muutaman päivän. Ja olen päättänyt etten altista enää itseäni, saati kurssilaisiani näille aineille ja niiden haitoille. En tiedä miten paljon kehoni on kuormittunut tähän mennessä, tiedän että voin pahoin eteerisistä öljyistä ja kehoni antaa selviä merkkejä, ettei siedä enää niiden käyttöä. Onneksi ihania tuoksuja saa ilmankin näitä eteerisiä öljyjä saippuaan ja voiteisiin.

IMG_20180521_132129
Eteeriset öljyt eivät ole turvallisia lapsille missään muodossa. Mutta kasvien keräilyn voi aloittaa jo pienenä, ja rakentaa sitä kautta suhdetta luontoon ja kasvien käyttöön.

Ainoa missä käytän (hyvin vähäisiä määriä kylläkin) eteerisiä öljyjä, ovat tekemäni siivousaineet- juuri niiden antibakteeristen ominaisuuksien takia.  Yleispuhdistusaineeseen sopii eteerinen öljy desinfioivaksi aineeksi  (tämä puhdistusaine on käytössä lähinnä siivouspäivinä- ei päivittäisessä käytössä). Mutta en höyryttäisi niitä huoneilmaan, tai laittaisi iholleni. Eteeriset öljyt päätyvät myös keuhkojen kautta elimistöömme, eikä ole mitään keinoa saada niitä pois sieltä, sen jälkeen kun ne on hengitetty.  Hyvä esimerkki eteeristen öljyjen voimasta: olin kerran eräillä messuilla myymässä tuotteitani, saliin oli ripoteltu sinne tänne kauniita kukkivia syklaameja. Paikalla oli viikonlopun ajan myös eräs eteeristen öljyjen myyjä, joka höyrytti koko viikonlopun ajan diffuuserilla öljyjään. Lähdin paikalta viimeisten joukossa, sali oli jo tyhjentynyt. Huomioni kiinnittyi syklaameihin, joita oli kolme sillä kohdalla missä eteeristen öljyjen myyjä oli ollut diffuusereineen- KAIKKI kolme syklaamia olivat täysin kuolleet. Muualla tiloissa olevat syklaamit kukkivat iloisesti ja elinvoimaisesti.  Jos kasvit reagoivat noin, miten luulet kehomme reagoivan?

Jos luovut eteerisistä öljyistä, sinun ei tarvitse luopua tuoksuista. Kasvimaailma on täynnä aromaattisia kasveja, joita voit käyttää monella tavalla. Eteeristen öljyjen haisteleminen saa aistimme turtumaan, tarvitsemme aina vaan vahvempaa tuoksua, että haistaisimme jotakin. Tarkoitus ei ole turruttaa itseämme, vaan herkistää ihania aistejamme ja kokea niiden avulla rikkaasti elämä väreineen ja tuoksuineen. Kun olemme yhteydessä kehoomme- ymmärrämme hyvin nopeasti mikä tekee keholle hyvää, ja mikä on sille haitallista.

Jos kaikesta huolimatta haluat käyttää eteerisiä öljyjä, ja aromaterapiaa. Suosittelen aiheen perinpohjaista opiskelua, että ymmärrys öljyjen vahvuudesta tulee sisäistetyksi. Tai jos haluat hoitaa itseäsi öljyillä, käännyt koulutetun aromaterapeutin puoleen.

Lisää tietoa aiheesta;

https://www.wildwoodapothecary.org/essentialoilfree

http://www.jeannerose.net/articles/essential_oil_function.html

Essential Oils are NOT Essential

https://link.springer.com/article/10.1007/s11869-018-0606-0

8 thoughts on “Eteeriset öljyt- joka kodin liuottimet

 1. Mita mieltä olet siita etta poistaa tipan esim laventeliöljyä pesukoneen huuhteluveteen? Itse ajattelin käyttää pois vanhaa varastoa näin, en ostaa enää uusia. Mita voisi laittaa esim tuikkukynttilään eteerisen öljyn sijaan?

  Tykkää

  1. Hei, pyykin mukana on varmaan suht turvallinen tapa käyttää eteerinen öljy loppuun. Tuoksulyhtyjä en itse käytä, vaan haen tuoksuja elämään, suoraan kasveista 💚

   Tykkää

 2. Onpa räikeitä asiavirheitä tekstissäsi… Kannattaa kirjottajankin tarkastaa lähteensä… 😉 Ja lukijoiden ottaa asioista itse selvää.

  Tykkää

  1. Räikeitä asiavirheitä löytyy myös paljon öljyjä markkinoivien tahojen puolesta. Tän tekstin on tarkoitus herättää ajatuksia aiheesta. Mutta asiasta voi olla miun mielestä mitä mieltä tahansa, ja omalle keholleen voi tehdä mitä haluaa itsekukin, jos kokee saavansa öljyistä apua, niin ei kun vaan. Uskon että tarkempaa tutkittua tietoa tulee vasta seuraavien vuosikymmenten aikana, kun saadaan selville eteeristen öljyjen pitkäaikaisen käytön vaikutuksia.

   Tykkää

 3. Minä olen kyllä käyttänyt jatkuvasti jo monta vuotta huoneilmassa eteerisiä öljyjä diffuurissa.Ja minulla on viherkasvi ollut koko ajan aivan kostuttimen vieressä ja voi todella hyvin vaikka ei ole edes valoisa paikka?juuri ihmettelin kun juuri tuo kasvi voi niin hyvin vaikka on suht hämärässäkin lehdet ovat kiiltävät ja kasvi voi todella hyvin???Minulla on myös kissa joka oli stressikissa ei sietänyt edes kosketusta tai että olisi tullut lähelle tai jopa syliin?Nyt on kissani luonne muuttunut tässä aika pian kun noita eteerisiä öljyjä rupesin käyttämään,siitä on tullut virkeempi ja nyt se on lempeä eikä äkäinen ja pelokaskuten oli ennen?Pelkäsi kaikkia ihmisiä usein piiloutui sängyn tai sohvan allekin eikä tullut pois saattoi välillä olla koko päivänkin siellä??Nyt pökkii minua on vieressäni haluaa jopa syliin ja kun meen nukkumaan tulee iltahalaamisetkin hakemaan se onkin nyt oikein rituaali kissalleni nyt joskus jopa jää ihan kiinni minuun nukkumaan???Hänen oma nojatuolinsa ja paikkansa on sänkyni jalkopäässä missä viihtyy todella hyvin,ja vieressä on lipasto jossa on tuo ilmamankostutin ja siinä aina öljyä jopa reipaastikin??Itse olen ollut aikoinaan masentunutkin nyt on energiaa kun pienessä kylässä,en nuku enään mitään päiväuniakaan aikasemmin nukuin jopa 3 tuntia päivisin vaikka yöunetkin olivat jopa 10 tunnin luokkaa?Nyt tulen toimeen jopa 3 tunnin yöunilla kun innostun milloin mistäkin,harvoin istun enään paikoillani kun touhotan kaikkee aamu tunneille asti niin mietin nyt vaan että mitenkäs ne eteeriset öljyt voivat vaikuttaa taas meihin toisella tavalla???Verikokoeissa käyn kerran vuodessa ja minulla on nyt huippu hyvät veriarvotkin!Tykkään käyttää madariinia,piparminttua,appelsiinia on ollut sekotuksia vaikka minkälaisia farfallan,frantsilan,puhdas+ja nurmen öljyjä on minulla ollut käytössä ja varmaan kaikkia tuoksuja olen kokeillut ja joistakin on sitten tullut lemppari tuoksujakin!!!

  Tykkää

  1. Kiva juttu että sinulla eteeriset öljyt toimii positiivisessa mielessä. Mehän kaikki ihmiset ollaan yksilöitä, ja jokaisen lähtökohtainen terveydentila on erilainen, tämä pitää huomioida kaikkien hoitomuotojen yhteydessä. Se mikä on toiselle lääke, voi olla toiselle myrkky. Puhun tästä aiheesta, että yleensä tiedotettaisiin ne ongelmat mitä eteeristen öljyjen käyttöön liittyy ekologisessa ja terveydellisessä mielessä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s