Miksi en käytä eteerisiä öljyjä osana yrttiterapiaa

Eteeristen öljyjen käytöstä on tullut todella suosittua tänä päivänä. On jopa outoa ettei joku käytä niitä ollenkaan. Mielestäni aiheesta on korkea aika kirjoitta myös kriittisempään sävyyn. Haluan kertoa miksi en itse käytä kyseisiä ”öljyjä” lainkaan osana sitä herbalismia jota harjoitan.

”Eteerinen öljy” on nimenä kovin markkinointihenkinen ja harhaanjohtava, sillä eteeriset öljyt eivät ole lainkaan öljyjä vaan liuottimiin verrattavissa olevia ”haihtuvia öljyjä”. Riippumatta niiden laadusta tai valmistajasta, jokaisen eteerisen öljyn vahvuus- ja vaikutus kehoomme on hyvin voimakas- eteeristä öljyä voisi hyvin verrata myrkkyihin. Ne prosessoidaan valtavasta määrästä kasviainesta, ja tästä suuresta määrästä saadaan vain muutama milli haihtuvaa öljyä pulloon. Uskon että sille on syynsä, ettei luonnossa kasveissa ole näitä aineita suuremmissa määrin, miksi meidän pitää väkisin ottaa näitä aineita enemmän kuin tarvitsemme?

Eteerisistä öljyistä on tullut valtava bisnes. Hyvinvointia ja terveyttä myydään ihmisille, ja niiden helppous, ihanat tuoksut varmasti houkuttavat monia. Usein ihmiset jotka myyvät eteerisiä öljyjä, myös kouluttavat ihmisiä käyttämään niitä- ja tämä ei ole aivan ongelmatonta. Vaarallisimmat ohjeistukset eteeristen öljyjen käyttöön liittyy niiden nauttimiseen sisäisesti- mitä ei pidä koskaan tehdä- se on aivan sama kuin joisit tärpättiä. Myöskään suoraan iholle ei pidä missään tilanteessa laittaa eteeristä öljyä. Ohjeistukset käyttää eteerisiä öljyjä lapsille tai lemmikeille ovat myös hyvin kyseenalaisia.

Voit miettiä itse, kuinka usein on terveellistä hengitellä eteerisiä öljyjä, ja mitä jatkuva altistuminen tekee sisäelimillemme etenkin maksalle ja munuaisille. Maksa ja munuaiset kärsivät eniten eteerisistä öljyistä. Ne ovat kiinalaisen lääketieteen mukaan terveyden ja elinvoiman kannalta tärkeitä elimiä, joita tulisi suojella ja niiden toimintaa vaalia. Munuaisissa on sisällä koko elämänvoima, ja niin kauan kun meillä on munuaisen energiaa jäljellä, olemme elossa. Maksa pitää kaiken kehossa liikkeessä, ja liittyy oleellisesti vereen, se toimii veren varastona. Miksi ihmeessä haluaisin potentiaalisesti vahingoittaa näitä elintärkeitä elimiä? Kun olet hengittänyt eteeristä öljyä, ei ole olemassa mitään keinoa saada sitä enää ulos kehostasi, vaan sen täytyy läpäistä kehosi elimet. Tämän vuoksi eteeristen öljyjen haistelu ei ole ollenkaan niin vaaratonta kuin kuin luullaan.

Entä laittaisitko myrkyllisiä aineita suoraan ihollesi? Vaikka nämä ”öljyt” olisivat kuinka luomulaatuisia ja puhtaasta maaperästä kasvaneista kasveista, ne sisältävät luonnostaan niin vahvoja yhdisteitä, että on kyseenalaista, onko niiden käytöstä enemmän haittaa vai hyötyä meidän herkkääkin herkemmälle keholle ja sen järjestelmille. Eteeriset öljyt muodostuvat kasvissa ja niiden tehtävä on esimerkiksi torjua kasvia tuhoavia hyönteisiä, ja toisaalta houkutella pölyttäjiä niihin. Luonnossa saamme eteerisiä öljyjä hyvin pieninä annoksina, kun haistamme ruusua tai rosmariinia, tai kun kävelemme havumetsässä, kulkeutuu pieniä määriä kasvien haihtuvia öljyjä elimistöömme. Mielestäni tämä on ainoa täysin turvallinen tapa olla tekemisissä eteeristen öljyjen kanssa. Mutta mitä tapahtuu kun ihminen kaataa pullosta näitä aineita ihovoiteisiin ja diffuuseriin? Vastaus on että emme tiedä, kyseessä on ihmiskoe, jonka tulokset ovat selvillä vasta tulevaisuudessa. Sillä koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole kasveja käytetty vastaavalla kulutusmentaliteetilla.

Käytin itse kovin huolettomasti eteerisiä öljyjä vielä muutama vuosi sitten. Mitä enemmän paneuduin yrttilääkintään ja kasveilla parantamiseen, sitä paremmin aloin ymmärtää kasvien voimaa ja voimakkuutta. Nopeasti aloin käsittää, miten vahvoja aineita eteeriset öljyt ovat. Jätin niiden käyttöä vähemmälle, kunnes lopetin niiden ”terapeuttisen” käytön kokonaan. Syitä on paljon.

Eteeriset öljyt ovat riski terveydellemme, mutta niiden tuotanto kuormittaa myös maata. Elämme sitä aikaa, että jokaisen tiedostavan ihmisen tulee ajatella Maa-planeettamme kestokykyä. Eteeriset öljyt eivät ole millään tavalla välttämättömiä meille.  Yhden öljypisaran tuottamiseen tarvitaan massiivinen määrä kasviainesta- tämän kasviaineksen tuottamiseen tarvitaan iso määrä maa-aluetta ja valtavasti vettä näiden kasvien kasteluun.  Meidän on todellakin aika lopettaa tämä yltiöpäinen luonnon hyödyntäminen, ja tässä kohtaa jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Kasvien käyttö parhaimmillaan harmonisoi ihmisen yhteyttä maahan, ja opettaa kunnioitusta luontoa kohtaan. Kun kasveja kerää itse lähiluonnosta, ja valmistaa niistä yksinkertaisia rohtoja, kuten yrttiteetä- voi todella tuntea kokonaisvaltaisemmin olevansa osa tätä maailmaa, ja sitä maata joka juuri nyt kannattelee sinua. Eteeristen öljyjen käytön kohdalla, tuo yhteys on kadoksissa.

On kovin ristiriitaista samalla puhua luonnon monimuotoisuuden ja suojelun puolesta, ja käyttää eteerisiä öljyjä.

Eteerisiä öljyjä markkinoidaan luonnollisina- koska ne ovat peräisin kasveista. En tiedä mitä luonnollista niissä on, sillä luonnossa emme tule olemaan missään tekemisissä vastaavan vahvuisen aineen kanssa. Eteeriset öljyt ovat helppoja ja nopeita, ja vahvoja! Mutta se mitä todella kaipaamme, ei ole vieläkin turtuneemmat aistit ja nopeampi tahti. Kaipaamme hitautta ja pysähtymistä läsnäoloon. Se on parasta, mitä kasvit voivat meille antaa ja opettaa. Mene vain luontoon, kerää muutama havun oksa ja tee niistä itsellesi jalkakylpy- pysähdy itsesi äärelle, ja sen luonnon äärelle joka vielä on elävänä ympärilläsi. Et voi koskaan saada samaa kokemusta pienestä pullosta. Elämme aikakautta, jossa nopeus ja kiire tukahduttaa meitä ja kuormittaa hermostoamme. Jos voit tehdä jotain hitaammin ja lempeämmin, niin miksi ihmeessä et tekisi? Kun tutustut kasveihin henkilökohtaisesti- alat valmistaa niistä ruokaa ja rohtoja, luot elinvoimaisen yhteyden luontoon ympärilläsi.

IMG_20180617_180151

Kannattaa ottaa myös huomioon että, eteeristen öljyjen haitoille  alttiimpia ovat pienet lapset, eläimet, ja ihmiset, joiden elimistö on jo  valmiiksi heikentynyt sairauden myötä, sekä raskaana olevat. Tieteellistä näyttöä löytyy esim laventelin ja teepuun vaikutuksesta hormonihäiritsijöinä etenkin kehittyvillä lapsilla. Tässä ajassa on huomattu hormonaalisen järjestelmämme olevan aivan sekaisin muutenkin, syitä ei tarkalleen voi tietää- mutta yleisimmät tutkitut syyt ovat ruokavaliossa ja altistumisessa kemikaaleille, ja muoveille. Kun lisätään tähän komboon vielä eteeriset öljyt, niin sanon vaan, siitä ei hyvä seuraa. Usein eteeristen öljyjen haitat huomaa vasta myöhemmin ja pitkäaikaisen käytön jälkeen.  Esimerkiksi allergia saattaa puhjeta aivan yllättäen, kun elimistön sietokyky kyseisille aineille jossain kohtaa ylittyy. Mutta monille öljyt laukaisevat välittömiä oireita: pahoinvointia, päänsärkyä, migreeniä jopa pyörtymistä ja tajuttomuutta. Eteeriset öljyt kuormittavat etenkin maksaa ja munuaisia, tämä voi alkaa näkymään vasta muutaman vuoden päästä käytön aloittamisesta. Olen kuullut myös verrattavan alkoholistin maksaa aromaterapeutin maksaan, tämän pitäisi olla hälyttävää- mutta jostain kumman syystä ihmisiä ei kauheasti kiinnosta. Jos kehomme viestittää huonovointisuudella, kun haistamme eteeristä öljyä- miksi ihmeessä emme kuuntelisi viisasta kehoamme? Miksi ihmeessä ihmiset, joille kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää, ottavat tällaisia riskejä oman ja läheistensä terveyden kustannuksella? Onko eteeriset öljyt vain saatu markkinoitua niin hyvin, ettei kyseenalaistamiselle ole ollut tarvetta? Uskon että sana ”öljy” on tässä se joka todella johtaa harhaan, ja saa kuulostamaan tuotteen paljon turvallisemmalta mitä se onkaan.

Mielestäni yrttiterapialla, herbalismilla, ja eteerisillä öljyillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kasvit ovat vahvoja jo sellaisenaankin käytettynä. Tiedämme että valtavat pitoisuudet kasvin sisältämiä kemiallisia aineita, muuttuvat suuressa määrin käytettynä myrkylliseksi. Monet turvallisetkin kasvit muuttuvat haitallisesksi, jos niitä käyttää liikaa. Yksi pisara piparmintun eteeristä öljyä vastaa reilusti yli sataa kupillista piparminttu teetä- pystyisitkö juomaan tuollaisen määrän tuntematta että se on aivan liikaa? Tuntisit luultavasti pahoinvointia, saattaisit saada jonkinlaisen myrkytystilan.  Tai miltä tuntuisi upottaa itsesi kylpyyn, jossa on vastaava määrä piparminttua kasvina? Liian intensiivistä ehkäpä?

Historiassa eteerisiä öljyjä on käytetty, esimerkiksi Egyptissä. Mutta koskaan niitä ei ole samalla tavalla ollut tavallisten ihmisten saatavilla, eikä niitä koskaan ole käytetty tällaisia määriä. Aromaterapian puolesta puhuu monet tutkimukset. Mutta kun otetaan kokonaisuus mukaan kuvaan, niin voimmeko välttyä näiden öljyjen liikakäytöltä? Miten tunnistamme rajan eri ihmisten kohdalla? Jokainen on täysin yksilöllisessä tilassa oman terveytensä kanssa, mistä tiedämme että eteeristen öljyjen käyttö on turvallista juuri sinulle tai minulle? Mielestäni eteeriset öljyt tukahduttavat aistejamme, hajuaistimme lakkaa kirjaimellisesti toimimasta, koska eteerisen öljyn tuoksu on niin voimakas. Emme saa realistista kuvaa siitä määrästä mitä käytämme kyseistä ainetta, koska emme luotettavalla tavalla saa aistejamme toimimaan. Tämä johtaa siihen että huomaamattaan tiputtelee muutaman tipan liikaa pullosta.

IMG_20180521_132129
Eteeriset öljyt eivät ole turvallisia lapsille missään muodossa. Mutta kasvien keräilyn voi aloittaa jo pienenä, ja rakentaa sitä kautta suhdetta luontoon ja kasvien käyttöön.

Ainoa missä käytän (hyvin vähäisiä määriä kylläkin) jäljellä olevia eteerisiä öljyjä, ovat tekemäni siivousaineet- juuri niiden antibakteeristen ominaisuuksien takia.  Yleispuhdistusaineeseen sopii eteerinen öljy desinfioivaksi aineeksi  (tämä puhdistusaine on käytössä lähinnä siivouspäivinä- ei päivittäisessä käytössä). Mutta en höyryttäisi niitä huoneilmaan, tai laittaisi iholleni. En lotraile käsidesilläkään, siitä syystä että haluan säilyttää terveen bakteerikannan kehossani- en tappaa kaikkia bakteereja, ja näin heikentää mikrobiomia- joka on koko terveyden perusta.

Hyvä esimerkki eteeristen öljyjen tappavasta voimasta: olin kerran eräillä messuilla myymässä tuotteitani, saliin oli ripoteltu sinne tänne kauniita kukkivia syklaameja. Paikalla oli viikonlopun ajan myös eräs eteeristen öljyjen myyjä, joka höyrytti koko viikonlopun ajan diffuuserilla öljyjään. Lähdin paikalta viimeisten joukossa, sali oli jo tyhjentynyt. Huomioni kiinnittyi syklaameihin, joita oli kolme sillä kohdalla missä eteeristen öljyjen myyjä oli ollut diffuusereineen- KAIKKI kolme syklaamia olivat täysin kuolleet. Muualla tiloissa olevat syklaamit kukkivat iloisesti ja elinvoimaisesti.  Jos kasvit reagoivat noin, miten luulet kehomme reagoivan?

Jos luovut eteerisistä öljyistä, sinun ei tarvitse luopua tuoksuista. Kasvimaailma on täynnä aromaattisia kasveja, joita voit käyttää monella tavalla. Eteeristen öljyjen haisteleminen saa aistimme turtumaan, tarvitsemme aina vaan vahvempaa tuoksua, että haistaisimme jotakin. Tarkoitus ei ole turruttaa itseämme, vaan herkistää ihania aistejamme ja kokea niiden avulla rikkaasti elämä väreineen ja tuoksuineen. Kasviöljyihin voi uuttaa tuoksuvia kasveja- ja mielestäni ne tuoksuvat paljon paremmalta kuin terävät eteeriset öljyt. Tuoksu itsetehdyissä öljyissä on usein maanläheisempi, ja se voi olla hyvinkin rikas riippuen kasveista joita ole käyttänyt.

Suosikkejani aromaattisista kasveista joita voi itse uuttaa esimerkiksi manteliöljyyn:

 • Pihtakuusi
 • Ruusu
 • Laventeli
 • Pihka
 • Frankinsensi
 • Kataja
 • Orvokki
 • Vanilja

Kun olemme yhteydessä kehoomme- ymmärrämme hyvin nopeasti mikä tekee keholle hyvää, ja mikä on sille haitallista. Kun teet omia yrttituotteita, luota siihen että kasvit itsessään ovat riittävän voimakkaita, sinun ei tarvitse lisätä eteeristä öljyä niihin.

Lisää tietoa aiheesta;

https://www.wildwoodapothecary.org/essentialoilfree

http://www.jeannerose.net/articles/essential_oil_function.html

https://www.webmd.com/beauty/news/20180813/essential-oils-promise-help-but-beware-the-risks

Essential Oils are NOT Essential

https://link.springer.com/article/10.1007/s11869-018-0606-0

10 thoughts on “Miksi en käytä eteerisiä öljyjä osana yrttiterapiaa

 1. Mita mieltä olet siita etta poistaa tipan esim laventeliöljyä pesukoneen huuhteluveteen? Itse ajattelin käyttää pois vanhaa varastoa näin, en ostaa enää uusia. Mita voisi laittaa esim tuikkukynttilään eteerisen öljyn sijaan?

  Tykkää

  1. Hei, pyykin mukana on varmaan suht turvallinen tapa käyttää eteerinen öljy loppuun. Tuoksulyhtyjä en itse käytä, vaan haen tuoksuja elämään, suoraan kasveista 💚

   Tykkää

 2. Onpa räikeitä asiavirheitä tekstissäsi… Kannattaa kirjottajankin tarkastaa lähteensä… 😉 Ja lukijoiden ottaa asioista itse selvää.

  Tykkää

  1. Räikeitä asiavirheitä löytyy myös paljon öljyjä markkinoivien tahojen puolesta. Tän tekstin on tarkoitus herättää ajatuksia aiheesta. Mutta asiasta voi olla miun mielestä mitä mieltä tahansa, ja omalle keholleen voi tehdä mitä haluaa itsekukin, jos kokee saavansa öljyistä apua, niin ei kun vaan. Uskon että tarkempaa tutkittua tietoa tulee vasta seuraavien vuosikymmenten aikana, kun saadaan selville eteeristen öljyjen pitkäaikaisen käytön vaikutuksia.

   Tykkää

 3. Minä olen kyllä käyttänyt jatkuvasti jo monta vuotta huoneilmassa eteerisiä öljyjä diffuurissa.Ja minulla on viherkasvi ollut koko ajan aivan kostuttimen vieressä ja voi todella hyvin vaikka ei ole edes valoisa paikka?juuri ihmettelin kun juuri tuo kasvi voi niin hyvin vaikka on suht hämärässäkin lehdet ovat kiiltävät ja kasvi voi todella hyvin???Minulla on myös kissa joka oli stressikissa ei sietänyt edes kosketusta tai että olisi tullut lähelle tai jopa syliin?Nyt on kissani luonne muuttunut tässä aika pian kun noita eteerisiä öljyjä rupesin käyttämään,siitä on tullut virkeempi ja nyt se on lempeä eikä äkäinen ja pelokaskuten oli ennen?Pelkäsi kaikkia ihmisiä usein piiloutui sängyn tai sohvan allekin eikä tullut pois saattoi välillä olla koko päivänkin siellä??Nyt pökkii minua on vieressäni haluaa jopa syliin ja kun meen nukkumaan tulee iltahalaamisetkin hakemaan se onkin nyt oikein rituaali kissalleni nyt joskus jopa jää ihan kiinni minuun nukkumaan???Hänen oma nojatuolinsa ja paikkansa on sänkyni jalkopäässä missä viihtyy todella hyvin,ja vieressä on lipasto jossa on tuo ilmamankostutin ja siinä aina öljyä jopa reipaastikin??Itse olen ollut aikoinaan masentunutkin nyt on energiaa kun pienessä kylässä,en nuku enään mitään päiväuniakaan aikasemmin nukuin jopa 3 tuntia päivisin vaikka yöunetkin olivat jopa 10 tunnin luokkaa?Nyt tulen toimeen jopa 3 tunnin yöunilla kun innostun milloin mistäkin,harvoin istun enään paikoillani kun touhotan kaikkee aamu tunneille asti niin mietin nyt vaan että mitenkäs ne eteeriset öljyt voivat vaikuttaa taas meihin toisella tavalla???Verikokoeissa käyn kerran vuodessa ja minulla on nyt huippu hyvät veriarvotkin!Tykkään käyttää madariinia,piparminttua,appelsiinia on ollut sekotuksia vaikka minkälaisia farfallan,frantsilan,puhdas+ja nurmen öljyjä on minulla ollut käytössä ja varmaan kaikkia tuoksuja olen kokeillut ja joistakin on sitten tullut lemppari tuoksujakin!!!

  Tykkää

  1. Kiva juttu että sinulla eteeriset öljyt toimii positiivisessa mielessä. Mehän kaikki ihmiset ollaan yksilöitä, ja jokaisen lähtökohtainen terveydentila on erilainen, tämä pitää huomioida kaikkien hoitomuotojen yhteydessä. Se mikä on toiselle lääke, voi olla toiselle myrkky. Puhun tästä aiheesta, että yleensä tiedotettaisiin ne ongelmat mitä eteeristen öljyjen käyttöön liittyy ekologisessa ja terveydellisessä mielessä.

   Tykkää

 4. Hei. Todella terve näkökulma. Itse hurahdin eteerisiin öljyihin kanssa joku aika sitten. Alkuun olin aivan haltioissani. Pöhötin varovaisesti diffussa ja käytin iholla. Vaan eipä mennyt kauaakaan kun omat kissat alkoi oireilemaan itseään sairaalloisella nuolemisella ja itse perheen kanssa siinä sivussa. 😑 Nyt olen herkistynyt niin pahasti öljyille että edes samassa huoneessa öljylaatikon kanssa oleminen on lähes mahdotonta. Päänsärky alkaa välittömästi, samoin nenän polttelu, en osaa edes selittää millaista se on.

  Näitä kaupitellaan vaikka millaisina terveydenedistäjinä ja turvallisina tuotteina. Vaan eipä ne kyllä ole. Öljy ei ole vesiliukoinen aine, kun näitä ottaa sisäisesti, miettikää kuinka öljy pilkkoontuu. Keho on todella kovilla. Emmehän ota yliannostuksina rasvaliukoisia vitamiinejakaan, miksi sitte eteeristä öljyä ottaisimme? Järki päässä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s